Objavljena knjiga D. Tončinić, M. Cvetko, Rimski spoliji iz Tilurija. Vodič po triljskom kraju

Izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić i dr. sc. Mirna Cvetko objavili su knjigu “Rimski spoliji iz Tilurija. Vodič po triljskom kraju = Roman spolia from Tilurium. A guide to the Trilj Region”.
U knjizi su prikazani rezultati istraživanja rimskih spomenika koji su kao spoliji iskorišteni u triljskom kraju, na širem prostoru sela Gardun i Vojnić te grada Trilja, odnosno na širem području nekadašnjeg rimskog legijskog logora Tilurija. Predmet istraživanja nisu samo izvorni rimski spomenici, nego i nova uloga koja im je namijenjena novom upotrebom te povijesne okolnosti u kojima je do toga došlo. U knjizi je time prikazana povijest odabranih rimskih spomenika triljskog kraja a na osnovi nje i povijest triljskog kraja od napuštanja rimskog legijskog logora Tilurija do danas.
 
Nakladnici knjige su Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Arheološki zavod Odsjeka za arheologiju, FF Press i Muzej triljskog kraja. Knjiga je objavljena u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost HRZZ-IP-2018-4934 “Razumijevanje rimskih granica: primjer istočnog Jadrana” (AdriaRom).